NICU update – oktober 2024

Grace Bambe werkt sinds een aantal jaar als tropenarts AIGT in het Kabanga Hospital. Eén van haar projecten was destijds het opstarten en verder ontwikkelen van een unit voor te vroeg en pasgeboren kinderen. Om de kwaliteit van zorg voor deze specifieke doelgroep te verbeteren en deze baby’s een betere kans op overleving te geven. In onderstaand bericht geeft ze een update over de afgelopen tijd, waar het project inmiddels staat en wat de toekomstplannen zijn :

Grace: De NICU is inmiddels een volwaardige afdeling binnen het Kabanga Referral Hospital. Inmiddels is het ongeveer 2 jaar geleden dat de NICU geopend is. We hebben dit jaar t/m september al 168 patiënten opgenomen en het aantal blijft elk jaar groeien. Het is verbazingwekkend hoe zo’n “kleine” afdeling zoveel verschil kan maken voor de zorg voor de allerkleinsten. 

Wij bieden op de afdeling zorg voor prematuren en zieke pasgeborenen. Dit doen we in de vorm van zuurstoftherapie, CPAP (zuurstof met druk), fototherapie, Kangaroo Mother Care en couveusezorg. Er staat één moderne couveuse en twee Hebi Incubators (houten couveuses) op de afdeling die regelmatig gebruikt worden om warmte te geven aan te vroeg geboren baby’s. Ook wordt de fototherapielamp veelvuldig gebruikt. 

Wij zijn nog steeds bijzonder dankbaar voor de wasbare luiers die in 2023 gedoneerd zijn door het Nederlands bedrijf Nappy’s. Dankzij deze donatie gebruiken alle baby’s op de NICU nu wasbare luiers; het bespaart de moeders kosten en het is zeer milieuvriendelijk. 

Daarnaast vinden de moeders het fijn dat er een aparte afdeling is voor de pasgeborenen. Door de kleine kamers ervaren ze meer privacy en zijn ze beter in zicht bij de verpleegkundigen. De verpleegkundigen vinden het zelf ook fijn om op een specifieke afdeling te werken waar ze meer vaardigheden kunnen opdoen en een andere tak van de geneeskunde kunnen beoefenen. 

Sinds kort hebben we een nieuwe afdelingshoofd die zeer gemotiveerd is om goede zorg te leveren aan neonaten. We zijn begonnen met periodieke vergaderingen met alle werknemers van de afdeling waarin we structureel de verbeterpunten aanpakken. Ook organiseren we in deze nieuwe structuur reguliere trainingen voor de verpleegkundigen. 

Uiteraard zijn er ook uitdagingen. Het grootste probleem ligt in het behoud van personeel. Het ziekenhuis kent een grote turnover van verpleegkundigen, waarbij de meesten slechts enkele maanden tot 1-1,5 jaar blijven en daarna doorgaan naar overheidsinstellingen vanwege betere arbeidsvoorwaarden. Dat maakt het moeilijk om de kwaliteit van zorg te waarborgen, omdat getrainde verpleegkundigen na verloop van tijd weer vertrekken en er nieuwe (ongetrainde) verpleegkundigen er voor in de plaats komen. Het vergt veel tijd en investering om telkens nieuwe mensen op te leiden. 

Daarnaast is er door opschaling van de afdeling een gebrek aan kleine apparatuur zoals een emergency trolley waarin alle essentiële medicatie en apparatuur bewaard kan worden voor gebruik tijdens spoedsituaties. We kunnen nog een goede opvang tafel gebruiken en is er reparatie nodig van een oude warmtelamp. Tevens wordt de ruimte inmiddels met het toenemend aantal patiënten zo langzamerhand te klein. Tenslotte is de diagnostiek nog beperkt en hebben we de ambitie om door te groeien om zodoende meer ziektebeelden te kunnen diagnosticeren en behandelen. 

In samenwerking met de stichting Kabanga Hospital Foundation werken we aan bovenstaande punten en maken we plannen voor de toekomst. Zo wordt er op korte termijn een emergency trolley aangeschaft en wordt de warmtelamp gerepareerd. Voor de lange termijn denken we na over het uitbreiden van de zorg. Daarbij denken we aan:
– Het aanschaffen van laboratorium apparaten
– Een verbouwing van de afdeling om meer ruimte en zichtbaarheid te creëren voor patiënten
– Een structurele samenwerking opzetten met de nieuwe Intensive Care Unit elders in het ziekenhuis voor opschaling van zorg waarbij neonaten zonodig beademd kunnen worden met behulp van een beademingsmachine. 

Het is mooi om te zien en te ervaren dat het project in een goede stijgende lijn zit. Het is extra bijzonder dat de overheid van Tanzania sinds een paar jaar ook de zorg voor pasgeborenen hoog op de agenda heeft staan. Zo zijn we recent bezocht door dokters van het Ministerie van Volksgezondheid die een training kwamen geven; ze waren blij verrast met onze NICU en alles wat er gaande is. Wij zetten de komende tijd deze koers door en hopen telkens een stapje meer te zetten richting kwalitatief goede zorg voor alle pasgeborenen in ons ziekenhuis! 

Help mee door een bijdrage te geven en/of dit bericht te verspreiden op Social Media. Delen wordt gewaardeerd.

U kunt eenvoudig via mobiel of de website doneren met iDeal. Daarnaast is het ook mogelijk een bijdrage te storten op rekening nummer NL86RABO0119755483 t.a.v. st. Kabanga Hospital foundation o.v.v. ‘couveuse afdeling’.